joi, 31 decembrie 2009

Bobiţilii



Fiind "moş" (nu Crăciun, nici măcar Nicolae, ci unul obişnuit, "moşic" al nepoţelei mele) am plecat ieri nu cu sorcova, ci să caut un astfel de obiect al muncii. Viermuiala obişnuită: toată lumea vinde orice în piaţă. Caut o sorcovă cât de cât omenească, mi-e foarte dificil să aleg una, arată toate ca nişte arme fără pic de gust făcute pentru nişte zombies. De aia se cheamă sorcove, nu? Să arate ca toţi dracii. Găsesc una relativ umană, o iau triumfător printre strigătele de "Dă-te-ncoace moşică / De băiat şi de fetică!".
Prima misiune (aproape) imposibilă a fost îndeplinită cu (relativ) succes. Urmează "operaţiunea vâscul" (pe numele ei complet: "vâscu' cu norocu'"). Şi aici oferta e bogată. Reuşesc să mă decid pentru una din plantele parazite, plătesc, iar "distribuitoarea" de vâsc încearcă să îmi ofere un bonus: "Domnu', mai luaţi d'acilea nişte bobiţii!". Mi se pare că nu pricep: "Ce să iau?"; "Nişte bobiţii, domnu', bobiţilii ăstea de vâsc, gratis, domnu'". Îmi vine să mă crucesc: ce să fac cu bobiţele respective? Să le mănânc? Să le pun ornament pe tort? Garnitură la friptură? Abia în drum spre casă realizez că "bobiţilii" de vâsc pot avea efecte psihotrope, halucinogene, dacă sunt consumate cu oarecare măsură . Măsură pe care, dacă o depăşeşti, s-ar putea să te trezeşti direct pe lumea cealaltă). Dacă domnii guvernanţi tot vor să interzică weed-shop-urile, atunci au omis un lucru esenţial: fraţilor, vâscul e la liber!
La mulţi ani!

Jotto - Sorcova

8 comentarii:

  1. Apai, ghini "moşule", frămos îţi şadi să nu iai "bobiţilii"?! Cum şi sa faşi cu dânsili?!

    Ce contează dacă "e" fatale, letale, halucinogene, inutile, futile... (totuşi, nu se cade să nesocotim efectele afrodisiace, curative, făcătoare de minuni şi "dezlegătoare" de cununii)?
    Deloc esenţial!!
    Ai ignorat cu desăvârşire cuvântul magic: G R A T I S!!!
    Sau gândeşti mata, domnu`, că doar plăşili, şăpcili, cârnaţili şi berili "are valoare"?!

    Apoi dar, mai rămâneţi sănătoşi, dragilor, şi La Multi Bobiţiii în anul care vine! GRATIS!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Melittchen, ai mare dreptate, am omis din ecuaţie cuvântul magic. Dacă e gratis, de ce nu? E ca în bancul ăla: vede un tip o coadă imensă în faţa sediului Securităţii şi întreabă: ce se dă aici? Răspunde unul: bătaie. Tipul, din nou: şi cât costă? I se răspunde: nimic, cât dracu' să coste? Tipul se pune în rând zicând: Păi, dacă e gratis, stau să iau şi eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. In comentariul tau cu privire la "Bobitilii",vad urme de ura impotriva unor conationali de-ai nostri?
    ... si cand te gandesti ca vascul e o planta parazit, iar noi o privim ca pe un simbol al iubirii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru mine propozitia si nu cuvantul magic este:
    "Ce se da"?-asta pana 1989(pour les connaisseurs);
    dupa `89 intr-adevar cuvantul deschizator spre sufletele romanilor este si va fi "GRATIS"(un mic,o bere,un concert).

    RăspundețiȘtergere
  5. Propozitia despre care vorbesti se mai aude si azi, e drept, mai rar si parca nu cu atata disperare... dar gestul "atasarii" la o coada, fara sa stii ce se da, sau, mai rau, stiind, dar nefiindu-ti de trebuinta, inca mai are "automatismul" si tragismul acelor vremuri.

    ..."cuvantul deschizator spre sufletele romanilor este si va fi..."
    Spre SUFLETE, zici? O, NUUU! Vreau sa cred, fara urma de patetism, ca nu toti romanii si-au vandut sufletul...burtii si "instinctelor primare"!!! Si ca, desi tentatia "gratisului" exista, sa nu fim ipocriti, se mai gaseste un strop de decenta, de respect de sine, de selectivitate care sa domoleasca navala simturilor si atractia turmei! Intr-adevar, inca ESTE, dar VA FI-ul parca prea suna a sentinta si-mi vine a face recurs!

    Si ar mai fi ceva...
    "vad urme de ura impotriva unor conationali de-ai nostri?"
    urme de URA? Nu inteleg, nu ma prind..."pe ce te bazezi?"

    RăspundețiȘtergere
  6. Chiar este o sentinta iar cat priveste faptul ca "romanasii" nostri nu s-au lasat prada "simturilor"nu cred.Pai pe la inceputul zicerii lui Cosmin exista un cuvant care pentru mine defineste intreg textul pana la sfarsit "VIERMUIALA", cat si starea noastra actuala:Viermuiala=Colcaiala=Duhoare=Romania.
    Vivat Moromete!!!
    Atat timp cat la noi exista "oameni" care considera afirmatiile de mai jos de bun simt, atunci EU nu vad acel "strop de decenta":
    "Am lichidat zeci de tradatori","Asta faceam noi cu dusmanii comunismului","Nu numai ca l-am anchetat, i-am dat si un pumn, f...-i mama lui!"
    autor-suavul general Plesita(apropo are pensie de vreo 6500 lei respectivul iubitor de semeni)
    Recursul tau va fi admis poate peste 20 de ani(ah ce te-ai inselat Brucan!).
    Cred ca il cunosc destul de bine pe autor(pe asta ma bazez) cand afirm cele de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  7. Iti dai seama ce ''High '' te simteai Cosmine, daca puneai ''bobitilii''la ''traditionalele''
    bucate romanesti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sky high. "I'm easy like a sunday morning". Vorba alora cu "angel dust".

    RăspundețiȘtergere